RDW APK afmelden

Ieder voertuig dat door een keurmeester gekeurd wordt voor de Algemene Periodieke Keuring (APK), moet worden afgemeld. Dit geldt zowel voor een goedkeuring als voor een afkeuring. Bij CSW Software informeren we je graag over het afmeldproces en hoe je dit exact moet uitvoeren.

Wat is APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring voor voertuigen in Nederland. Deze keuring zorgt ervoor dat voertuigen veilig en milieuvriendelijk blijven rijden. De APK controleert op diverse veiligheidsaspecten zoals remmen, verlichting en banden, en zorgt ervoor dat auto’s voldoen aan de milieunormen door bijvoorbeeld de uitstoot te meten. Zonder een geldige APK-keuring mag een voertuig niet de weg op.

Het belang van APK

APK is cruciaal omdat het bijdraagt aan de verkeersveiligheid en helpt bij het verminderen van schadelijke uitstoot. Regelmatige keuringen zorgen ervoor dat voertuigen in goede staat verkeren, wat ongelukken helpt voorkomen. Bovendien worden door de milieukeuringen de schadelijke emissies beperkt, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.

Hoe je APK kunt afmelden met automaatgo

Het is niet altijd duidelijk wat je moet ondernemen om de APK af te melden in onze garagesoftware tool. In dit blogartikel ontdek je welke stappen je als garage precies moet zetten om dit te doen.

Toegang tot het RDW-systeem

Om een APK af te melden, heb je toegang nodig tot het RDW-systeem. Dit kan via internet rechtstreeks bij het RDW of met behulp van speciale garagesoftware. Deze systemen zijn ontworpen om het proces van afmelden eenvoudig en snel te maken, zodat garagehouders efficiënt kunnen werken.

Afmelden via het homescherm

Een van de manieren om een APK af te melden is via het homescherm van het RDW-systeem. Vanaf hier kun je direct naar de afmeldsectie navigeren en de benodigde gegevens invoeren.

Automatisch werkbon aanmaken bij afmelden

Je kunt automatisch een werkbon laten aanmaken nadat je het voertuig hebt afgemeld. Hiervoor maak je eerst een onderhoudsbeurt aan met de inhoud die je op de werkbon wilt plaatsen. Vervolgens kun je dit instellen bij de auto-instellingen. Dit zorgt ervoor dat elke keer wanneer je een APK afmeldt, er automatisch een werkbon wordt aangemaakt die je vervolgens eenvoudig kunt afronden als factuur.

Afmelden via werkbonnen en offertes

Daarnaast kun je je ook afmelden via werkbonnen en offertes. Dit is handig omdat je dan niet steeds van scherm hoeft te wisselen als je met een voertuig bezig bent. Zo kun je tijdens het invullen van een werkbon of offerte direct de APK afmelding verwerken.

Details van het afmeldproces

Voertuiginformatie bijwerken

Nadat je de APK hebt afgemeld, wordt de APK-datum automatisch bijgewerkt in het systeem. Dit zorgt ervoor dat de registratie altijd up-to-date is, wat belangrijk is voor zowel de garage als de klant. Dit helpt je om je klant tijdig te herinneren als de APK-datum nadert.

Keuringshistorie bekijken

Je kunt de APK-melding terugvinden in de keuringshistorie van het voertuig. Dit is handig voor het bijhouden van de onderhoudshistorie en voor toekomstige referentie.

APK opvragen

Soms kan het nodig zijn om de APK opnieuw op te vragen, bijvoorbeeld als het printen van het rapport niet goed is gelukt. Het is belangrijk om een correcte en volledige documentatie te hebben voor zowel de klant als de garage.

Stappen om de APK opnieuw op te vragen

Voer het kenteken en de meldcode in en klik vervolgens linksonderin op “opvragen”. Het systeem zal de informatie opnieuw ophalen en je kunt het rapport opnieuw printen of opslaan.

Keurmeesters instellen in het systeem

Een APK-keuring mag alleen uitgevoerd worden door een door RDW erkende keurmeester. Zij zorgen ervoor dat de keuringen volgens de regels worden uitgevoerd en dat de voertuigen aan de veiligheidseisen voldoen.

Stappen om keurmeesters in te stellen

Het instellen van een keurmeester in het systeem is heel eenvoudig. Ga naar Relaties > Werknemers. Selecteer de gewenste werknemer en klik op de knop “bewerken” of voeg een nieuwe werknemer toe. Ongeveer in het midden van je scherm zie je de tekst “bedrijfsgegevens” staan. Klik hierop en vul in het tabblad dat dan opent het RDW-Pasnummer in bij de betreffende werknemer. Hierna kan deze werknemer via AutomaaT GO afmelden.

Ondersteuning nodig? Neem contact op met CSW

Bovenstaande stappen helpen je om vlekkeloos je APK af te melden. Heb je nog vragen over het afmeldproces of wil je meer informatie omtrent een bepaalde stap? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons. CSW Software staat graag voor je klaar om je te adviseren.

Bekijk het even zelf!

Zien is geloven, toch? Dus vraag snel een demo aan en ontdek het zelf. Toch nog vragen? Neem dan direct contact op.

Meer weten? Gratis proberen?