Haal meer uit jouw garagebedrijf met de marge btw-regeling en globalisatie

In de dynamische wereld van garagebedrijven zijn flexibiliteit en efficiëntie sleutels tot succes. De marge btw-regeling en globalisatie kunnen hierin een cruciale rol spelen, door jouw bedrijf aanzienlijke financiële en administratieve voordelen te bieden. In dit artikel leggen we uit wat de marge-regeling is en hoe je dit goed verwerkt in jouw administratie.

Wat is de marge btw-regeling?

De marge btw-regeling is een fiscale regeling die het mogelijk maakt voor bedrijven die gebruikte goederen verkopen, zoals tweedehands auto’s, om alleen btw te berekenen over de winstmarge van het verkochte product en niet over de totale verkoopprijs. Dit biedt een aanzienlijk voordeel voor garagebedrijven, waar gebruikte auto’s en tweedehands onderdelen vaak deel uitmaken van het verkoopaanbod.

Individuele aangifte

Bij individuele aangifte wordt de marge btw per factuur berekend. Dit lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk omdat het een directe relatie legt tussen inkoop- en verkoopprijs van elk voertuig. Een belangrijk nadeel is dat je marge btw op vervoermiddelen zoals auto’s niet terug mag vragen met individuele aangifte. Daarom passen veel garagebedrijven de globalisatieregeling toe.

Globalisatie

Globalisatie binnen de marge btw-regeling biedt de mogelijkheid om de btw te berekenen op basis van de totale winstmarge over een periode, in plaats van per individuele transactie. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Vereenvoudiging van de administratie: Minder complexe berekeningen per transactie.
  • Flexibiliteit in belastingplanning: Als de marge btw negatief is, mag deze meegenomen worden naar de volgende periode. Dit kan jouw cashflow verbeteren.

Voorbeeld van globalisatie in een garagebedrijf

Stel, in het eerste kwartaal koopt jouw garagebedrijf voor € 20.000,- aan tweedehands auto’s in, maar verkoopt slechts voor € 10.000,-. Jouw “winst” is dan – € 10.000,- waarover de marge btw – € 1735,54 is. Deze negatieve marge btw mag je meenemen naar het volgende kwartaal. Als in het volgende kwartaal de verkoop toeneemt en je voor € 30.000,- verkoopt met slechts € 10.000,- aan inkopen, heb je een positieve marge btw van € 3471,07. Hier trek je de negatieve btw van de vorige maand vanaf. Het uiteindelijke bedrag wat je moet betalen aan btw is dus € 1735,53. Meer informatie over de marge btw-regeling en globalisatie en uitgebreidere voorbeelden kun je vinden op onze support pagina.

Implementatie in je boekhouding

Voor een naadloze integratie van de marge btw-regeling en globalisatie in je bedrijfsvoering, biedt CSW software een boekhoudmodule die specifiek is ontworpen om aan de behoeften van garagebedrijven te voldoen. De implementatie van deze regelingen komt met zijn uitdagingen, zoals het correct bijhouden van aankoop- en verkoopwaarden en het berekenen van de correcte btw over de winstmarge. CSW biedt de tools om deze uitdagingen aan te gaan. Met de module autoverkoop van onze garagesoftware AutomaaT GO worden de berekeningen voor jou gedaan, zodat je boekhouding altijd op orde is.

CSW Software: Jouw partner in groei

Met CSW Software staat je garagebedrijf sterker in zijn fiscale strategie. Onze software en ondersteuning zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de unieke eisen van de autobranche. Van globalisatie tot dagelijkse boekhoudkundige taken, wij bieden de oplossingen die je nodig hebt om te slagen.

Ontdek het zelf

Ben je klaar om de voordelen van de marge btw-regeling en globalisatie in je garagebedrijf te integreren? Probeer dan gratis onze demoversie. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij de keuze voor de best passende software voor jouw garage.

Vooruit met je garagebedrijf

In een competitieve markt is het essentieel om elke mogelijke voorsprong te benutten. De marge btw-regeling en globalisatie bieden zo’n voorsprong, door financiële en administratieve voordelen te bieden die je bedrijf kunnen transformeren. Met CSW software kun je deze voordelen optimaal benutten, je bedrijfsvoering stroomlijnen en je winstgevendheid maximaliseren.

Conclusie

De marge btw-regeling en globalisatie bieden significante voordelen voor garagebedrijven. Door de juiste strategieën en tools te gebruiken, zoals die van CSW software, kun je niet alleen je administratieve lasten verlagen, maar ook optimaal gebruikmaken van de regelingen. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Bekijk het even zelf!

Zien is geloven, toch? Dus vraag snel een demo aan en ontdek het zelf. Toch nog vragen? Neem dan direct contact op.

Meer weten? Gratis proberen?