Alles over het boeken van buitenlandse btw

Je hebt eindelijk die perfecte leverancier in Duitsland gevonden voor je auto-onderdelen of garagebenodigdheden. Alles lijkt soepel te verlopen, maar dan zie je het: er staat een buitenlands btw-nummer op de factuur. Voor veel bedrijven in Nederland begint hier de verwarring. Wat moet je nu doen? Hoe boek je deze buitenlandse btw correct in je administratie en hoe voorkom je onnodige kosten? In deze blog leggen we uit wat je moet doen om deze uitdaging aan te pakken en hoe CSW Software je hierbij kan ondersteunen. 

Wat is buitenlandse btw en waarom moet je opletten?

Buitenlandse btw ontstaat wanneer je goederen of diensten afneemt van een leverancier buiten Nederland, maar binnen de Europese Unie. Het is belangrijk om te weten dat de regels omtrent btw in elke lidstaat anders kunnen zijn. Wanneer je een factuur ontvangt met buitenlandse btw, moet je extra opletten om te zorgen dat je geen dubbele btw betaalt of ten onrechte belasting afdraagt. Dit geldt vooral in de automotive sector, waar veel onderdelen en diensten uit het buitenland worden ingekocht. 

De eerste stap: vraag om een factuur zonder btw

Het eerste wat je kunt doen wanneer je een factuur met buitenlandse btw ontvangt, is contact opnemen met de leverancier. Vraag of de factuur zonder btw kan worden opgemaakt, mits je jouw eigen btw-nummer doorgeeft. Binnen de EU geldt namelijk de regeling van intracommunautaire leveringen, waarbij de leverancier geen btw hoeft te berekenen als de goederen of diensten naar een ander EU-land worden verzonden. Dit voorkomt dat je onnodig btw betaalt die je later moet terugvorderen. 

Wanneer je geen factuur zonder btw kunt krijgen

Helaas is het niet altijd mogelijk om een factuur zonder btw te krijgen. Sommige leveranciers zijn niet in staat of bereid om een factuur zonder btw te verstrekken, bijvoorbeeld door lokale wetgeving of technische beperkingen in hun facturatiesysteem. In dat geval moet je de buitenlandse btw correct boeken in je administratie en eventueel terugvragen bij de belastingdienst. 

Hoe vraag je buitenlandse btw terug?

Het terugvragen van buitenlandse btw kan een ingewikkeld proces zijn, maar het is zeker de moeite waard. In Nederland kun je via de belastingdienst buitenlandse btw terugvragen. Dit doe je via het EU btw-teruggaafsysteem. Dit systeem stelt je in staat om de btw die je hebt betaald in een ander EU-land terug te vorderen, zonder dat je daar een lokale btw-aangifte hoeft te doen. Houd er rekening mee dat je dit binnen een bepaalde termijn moet doen, meestal binnen negen maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de btw hebt betaald. 

Meer informatie over het terugvragen van buitenlandse btw kun je vinden op de website van de Belastingdienst

Boek buitenlandse btw correct met CSW Software

Binnen de software van CSW heb je de mogelijkheid om buitenlandse btw correct te verwerken. Dit is cruciaal, vooral voor bedrijven in de automotive sector waar vaak met buitenlandse leveranciers wordt gewerkt. Met CSW Software kun je eenvoudig btw-tarieven voor verschillende landen instellen en zorgen dat deze correct worden toegepast in je boekhouding. Dit helpt je niet alleen om fouten te voorkomen, maar ook om je administratie netjes en overzichtelijk te houden. Weten hoe je dit doet? Hier leggen we het uit.

Tips en tricks voor het verwerken van buitenlandse btw

Om te zorgen dat je altijd de juiste stappen volgt bij het boeken van buitenlandse btw, hebben we een aantal tips en tricks verzameld: 

  • Controleer altijd het btw-nummer van de leverancier voordat je een factuur accepteert. Dit kan via de VIES-database van de Europese Commissie. 
  • Gebruik je eigen btw-nummer wanneer je een factuur zonder btw wilt ontvangen. Zorg ervoor dat dit correct en volledig wordt doorgegeven aan de leverancier. 
  • Boek buitenlandse btw op een aparte grootboekrekening in je administratie. Dit maakt het makkelijker om de btw later terug te vragen. 
  • Blijf op de hoogte van veranderingen in wetgeving omtrent btw binnen de EU, zodat je altijd volgens de laatste regels werkt. 

Wees voorbereid en bespaar kosten

Het correct boeken van buitenlandse btw is essentieel voor elk bedrijf dat zaken doet over de grens, vooral in sectoren zoals de automotive industrie. Door goed op de hoogte te zijn van de regels en gebruik te maken van de juiste software, zoals die van CSW, kun je problemen voorkomen en onnodige kosten besparen. 
Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe onze software je kan helpen bij het efficiënt verwerken van buitenlandse btw. Met de juiste tools en kennis kun je je bedrijf beschermen tegen financiële risico’s en zorgen dat je administratie altijd op orde is.

Bekijk het even zelf!

Zien is geloven, toch? Dus vraag snel een demo aan en ontdek het zelf. Toch nog vragen? Neem dan direct contact op.

Meer weten? Gratis proberen?